Een te koop staande zaak:
Een kans onder bepaalde voorwaarden

Tegenwoordig overwegen steeds meer mensen hun eigen bedrijf te starten om te genieten van professionele vrijheid. En dat is maar goed ook. Onder hen neemt een groeiend aantal een interessante strategie aan: in de niche en regio van hun interesse op zoek gaan naar een over te nemen zaak. Deze aanpak vermijdt de moeilijkheden inherent aan het starten van een nieuwe activiteit. Echter, het vinden van de juiste deal voor de juiste prijs is niet altijd gemakkelijk.

Als u overweegt een te koop staande zaak over te nemen, raadpleeg dan nu ons adresboek.

Een bedrijf overnemen: een verstandige keuze onder bepaalde voorwaarden

Ondanks de massale investeringen van de Europese regeringen in hulp bij het starten van een bedrijf, blijft een statistiek hardnekkig: de eerste drie jaar na de oprichting zijn cruciaal in het leven van een bedrijf. Het is in deze periode dat het percentage bedrijfsbeëindigingen het hoogst blijft. Om hiervan overtuigd te raken, hoeft u alleen maar op Google te zoeken naar over te nemen zaak Brussel om de cijfers van de Europese hoofdstad te zien.

In deze context kan het overnemen handelszaak van een reeds gevestigde, gezonde en solide onderneming een uitstekende keuze blijken te zijn. Door te kapitaliseren op de bestaande basis vermijdt de toekomstige ondernemer de aanvankelijke moeilijkheden die gepaard gaan met het starten van een bedrijf. De verkoper heeft zijn economische model al getest en gevalideerd, zijn activiteiten georganiseerd, en de koper beschikt daardoor over betrouwbare gegevens om de werkelijke rentabiliteit van het bedrijf te evalueren. Het overnemen van een bedrijf biedt een realistischer perspectief op de te verwachten financiële resultaten, waardoor de gebruikelijke verrassingen bij de oprichting van een nieuw bedrijf worden beperkt.

Met andere woorden, het overnemen van een bedrijf kan een uitstekende kans zijn, op voorwaarde dat men een zaak kiest die aan bepaalde criteria voldoet.

Een te koop staande zaak kopen: de te overwegen criteria

Hoe kunt u er zeker van zijn dat de te koop staande zaak (of het bedrijf) een goede deal is? Het is essentieel om de volledige zaak in kwestie te scannen. Dit houdt in dat niet alleen de jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren worden geanalyseerd, maar ook alle aspecten van de activiteit in overweging worden genomen. Inderdaad, hoewel cijfers veelzeggend zijn, vertellen ze niet alles. De werkelijke waarde van een zaak, en dus het potentiële rendement op investering, hangt af van vele factoren zoals immateriële en materiële activa, de goodwill, het groeipotentieel, de eventuele zwaktes van de onderneming, enzovoort.

Het analyseren van al deze gegevens, waarvan sommige zeer concreet en andere veel subtieler zijn, kost tijd en vereist een zekere expertise. Bij Argus Entreprises is dit ons vak – en onze passie – al meer dan 35 jaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Om uw kennis te verdiepen, nodigen wij u ook uit om te lezen: