Hoe uw bedrijf over te dragen?

7 stappen te volgen

Overweegt u uw bedrijf over te dragen? Ontdek de essentiële stappen om uw onderneming succesvol over te dragen.

Bij de overdracht van een handelsfonds is het cruciaal dat de verkoper net zo goed voorbereid is als de potentiële kopers. Door de markt en de concurrentie goed te begrijpen, kan de verkoper een realistische verkoopprijs vaststellen, rekening houdend met de interesse en de solvabiliteit van potentiële kopers. Relevante informatie zal uw positie tijdens de onderhandelingen versterken.

De verkoper moet zorgvuldig te werk gaan om de overdracht van zijn bedrijf voor te bereiden: zorg voor schone boekhoudkundige documenten, moderniseer de vestiging en voer marketingacties uit die de sterke punten benadrukken. Het aantrekkelijk maken van het bedrijf verhoogt de waargenomen waarde.

Met het pensioen van de babyboomers veranderen veel bedrijven van eigenaar. Om op te vallen op de markt en de overdracht te vergemakkelijken, is het essentieel om de waarde van het handelsfonds correct te beoordelen.

Ik wil mijn bedrijf overdragen

Hier zijn 7 tips om u te helpen bij de succesvolle verkoop van uw bedrijf:

  1. Beoordeling van de bedrijfswaarde: Schakel een derde partij in om de waarde van uw bedrijf realistisch te schatten. Bij Argus Bedrijven onderzoeken we verschillende managementaspecten, zoals de omzet, vorderingen, meerwaarden en inventaris, om een passende verkoopprijs vast te stellen. Houd er rekening mee dat de waarde van een te koop staand bedrijf afhangt van de risico's en het geschatte groeipotentieel van het handelsfonds.
  2. Financiële transparantie: Zorg voor volledige financiële transparantie om potentiële kopers gerust te stellen. Een accountant kan u helpen uw financiële overzichten aantrekkelijk te presenteren en de solvabiliteit van kopers te verifiëren.
  3. Exit-strategie: Anticipeer op uw vertrek door een exit-strategie te definiëren die is afgestemd op uw behoeften en die van uw bedrijf. De overdracht aan een enthousiaste werknemer kan een interessante optie zijn.
  4. Verkoopstimulering: Verhoog de aantrekkelijkheid van uw bedrijf door de verkoop te stimuleren met gerichte promoties en marketingacties.
  5. Professionele hulp: Overweeg om externe hulp in te schakelen voor begeleiding bij de overdracht van uw bedrijf. Een adviseur kan u helpen bij het beoordelen van uw bedrijf, het opstellen van aantrekkelijke advertenties en het vinden van potentiële kopers.
  6. Voorselectie van kopers: Zorg ervoor dat potentiële kopers financieel in staat zijn om uw bedrijf over te nemen en dat zij passen binnen uw bedrijfscultuur.
  7. Beheer van contracten: Breng orde in uw zakelijke contracten om een soepele transactie te garanderen, van de aankondiging tot de ondertekening van de verkoopakte.

   

   

  Door deze stappen zorgvuldig en voorbereid te volgen, vergroot u uw kans om uw bedrijf succesvol over te dragen. Als u hulp nodig heeft bij het vinden van de beste kopers, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Ik wil mijn bedrijf overdragen