Gepubliceerd op 21 mai 2024

Recente wijzigingen voor zelfstandigen in België in 2024 betreffen enkele belangrijke aspecten, waaronder sociale bijdragen, maatregelen tegen sociale fraude, en versoepelingen voor startende zelfstandigen.

  1. Sociale Bijdragen: In 2024 zijn de inkomstendrempels en plafonds voor sociale bijdragen aangepast. Zelfstandigen in hoofdberoep betalen 20,5% van hun netto belastbaar beroepsinkomen als dit tussen €16.861,46 en €91.106,39 ligt. Voor lagere en hogere inkomens gelden aangepaste formules​ (Social Security Belgium)​​ (Degand Partners)​. Daarnaast zijn er specifieke regelingen voor zelfstandigen in bijberoep en gepensioneerde zelfstandigen.
  2. Maatregelen tegen Sociale Fraude: De Belgische regering voert nieuwe maatregelen in tegen sociale fraude, zoals de inhoudingsplicht bij sociale schulden en het register van werkende vennoten. Deze maatregelen worden aanvankelijk toegepast in de bouw- en schoonmaaksector. De inhoudingsplicht houdt in dat een opdrachtgever 15% moet inhouden op facturen van aannemers met onbetaalde sociale bijdragen boven de €2.500​ (Acerta)​.
  3. Versoepelingen voor Startende Zelfstandigen: In het Brussels Gewest wordt het eenvoudiger om als zelfstandige te starten. Vanaf 15 januari 2024 is het niet langer vereist om kennis van bedrijfsbeheer aan te tonen. Daarnaast vervalt vanaf 1 april 2024 de verplichting om beroepskennis te bewijzen voor bepaalde beroepen, en worden de kermiskaart en de leurkaart afgeschaft, behalve voor verkoop aan huis in Brussel​ (Acerta)​.
  4. Mentaal Welzijn van Zelfstandigen: Er wordt meer aandacht besteed aan het mentale welzijn van zelfstandigen. De federale overheid ondersteunt initiatieven zoals de stress-scan voor zelfstandigen om psychosociale risico’s te voorkomen. Dit maakt deel uit van het Federaal Actieplan ‘Mentaal Welzijn op het Werk’​ (Acerta)​.

Deze wijzigingen zijn bedoeld om de administratieve lasten te verlichten, de financiële lasten eerlijker te verdelen en het welzijn van zelfstandigen te verbeteren. Voor meer gedetailleerde informatie over de nieuwe sociale bijdragen kun je de officiële documentatie raadplegen op de website van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid​ (Social Security Belgium)​​ (SDZ Federatie)​.