In mei 2023 werd een voormalige garage op de hoek van de Guillaume Van Haelenlaan en de Van Volxemlaan in Brussel omgetoverd tot een unieke ambachtelijke bakkerij genaamd Aube. Meer dan een gewone buurtbakkerij, onderscheidt Aube zich als een echte ontmoetingsplaats waar buurtbewoners niet alleen brood kunnen kopen, maar ook kunnen genieten van gezellige momenten met een kopje koffie, een gebakje of een lunch.
Aube is het domein van Jean-Yves Pécourt, een gepassioneerde bakker met een even origineel parcours als zijn creaties. Voormalig videomonteur Jean-Yves maakte tien jaar geleden de gedurfde sprong naar de bakkerij. Deze carrièreswitch gebeurde min of meer toevallig, maar groeide al snel uit tot een ware roeping. Na ervaring te hebben opgedaan in traditionele bakkerijen en het beheren van een van de vestigingen van Thierry Marx in Parijs, besloot Jean-Yves zijn eigen bakkerij te openen.
In zijn nieuwe Brusselse ruimte biedt Jean-Yves een assortiment zuurdesembroden die de smaakpapillen verwennen, evenals enkele van de beste croissants, stokbroden, brioches en koekjes van de stad. Klanten kunnen ook originele creaties ontdekken zoals de bergamotknoop of het honing/feta-vierkant, die getuigen van de innovatie en passie die Jean-Yves drijven.
Een van de opmerkelijkste aspecten van deze bakkerij is de toewijding van Jean-Yves aan kwaliteit en korte keten. Alle ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd op basis van versheid en lokale herkomst, waardoor uitzonderlijke producten worden gegarandeerd terwijl de lokale economie wordt ondersteund.
Aube is veel meer dan een bakkerij; het is een gezellige ruimte waar klanten kunnen genieten van een « Morning roll » of een goed gesprek bij een kop koffie. Deze voormalige garage heeft een nieuw leven gekregen en is een ontmoetingsplaats en gastronomische hotspot in het hart van Brussel geworden. Jean-Yves Pécourt heeft hier zijn droom waargemaakt en blijft zichzelf dagelijks uitdagen om het beste van ambachtelijk bakwerk aan zijn klanten te bieden.
Bezoek Aube en laat u meeslepen door de warme sfeer en ambachtelijke lekkernijen die deze plek tot een must in de stad maken.
Christoph Nagel, een van de drijvende krachten achter ons bakkerijconcept samen met Jean-Yves Pécourt en Thomas Kok, werkte tien jaar voor Amerikaanse technologiebedrijven voordat hij een geheel nieuwe weg insloeg… die van de ambachtelijke bakkerij.
« Tijdens Covid heb ik mijn hele professionele carrière in twijfel getrokken. Het was een periode van grote zingeving voor mij. Al jaren zei een stemmetje in mijn hoofd dat ik brood wilde bakken. Ik hield van de romantiek ervan. Ik dacht dat als ik deze vaardigheid had, gecombineerd met mijn marketingvaardigheden, er potentieel was. »
Christoph, aanvankelijk een professional in de technologiesector, besloot toen zijn garage om te bouwen tot werkplaats en te investeren in een semi-professionele oven. « Het enige wat ik wilde, was brood bakken, het leveren en mijn kosten terugverdienen. » Maar het plezier van het ruilen van zijn tech-professionalschap voor het werken met deeg groeide, en het idee om een ambachtelijke bakkerij te openen waar je met je laptop kunt zitten, begon in zijn hoofd te groeien.
« Ik had het concept, maar ik wilde deze onderneming niet alleen starten. Ik vond eerst de locatie: een oude garage om op te knappen in een levendige wijk van Vorst. Geïnspireerd door de neo-bakkerij-werkplaatsen van Londen, voldeed de plek aan alles wat ik zocht: een atypische en unieke herbestemming, een toekomstige ontmoetingsplaats. En toen kruiste het lot het pad van Jean-Yves die ook zijn eigen plek wilde openen met dezelfde visie als ik. »
Met deze gedeelde visie stelde Christoph een businessplan op en kreeg hij de benodigde financiering. Enkele maanden later opende Aube zijn deuren. De oprichters beschrijven hun nieuwe leven als ondernemers als « stimulerend en vervullend », hoewel ze de vele opofferingen die het met zich meebrengt, erkennen.
De beperkingen die verbonden zijn aan ambachtelijke beroepen in de voedingsmiddelenhandel zijn talrijk: fysieke vermoeidheid, lange of afwijkende werktijden, vaak bescheiden loon, aanzienlijke mentale belasting. Toch vinden Christoph en Jean-Yves grote voldoening in het creëren van hun producten. « In tegenstelling tot intellectuele beroepen waar je veel kunt werken zonder resultaat te zien, heeft het ambacht een nuttig mechanisch effect: ik doe zoveel moeite, ik krijg zoveel resultaat », benadrukt Christoph.
Terugkeren naar het essentiële en concrete is niet alleen waardevol maar ook vervullend. « Je maakt iets met je handen, maar je bouwt ook een project dat zinvol is en van jou is. De keerzijde van de medaille? Je werkt de hele tijd. »
Bij Aube geloven we dat productkwaliteit en toewijding aan de korte keten essentieel zijn. Elk brood, elke viennoiserie is het resultaat van gepassioneerd en nauwgezet werk, wat een authentieke en smaakvolle ervaring voor onze klanten garandeert. We nodigen u uit om onze ruimte te ontdekken en samen met ons deze reis naar het essentiële en concrete te delen.
« We werken de hele tijd, maar we hebben een betere balans tussen werk en privéleven », voegt Jean-Yves Pécourt eraan toe voordat hij vervolgt: « het grote publiek denkt nog steeds dat de bakker ‘s nachts zijn brood maakt, maar dat is niet helemaal waar… » De rijskasten (fermentatiecellen) hebben de zaak veranderd. Hier worden de deegwaren opgeslagen bij gecontroleerde temperaturen om hun fermentatie te beheersen. Weg zijn de dagen dat de bakker om middernacht begon te kneden. Broden en viennoiserieën worden de dag ervoor gevormd om de volgende dag gebakken te worden. De manipulaties zijn minder vermoeiend dankzij een hele reeks apparatuur die het werk van de bakker vergemakkelijkt.
« Hoewel de vroege uren en het staan ervoor zorgen dat het werk nog steeds een goede fysieke weerstand vereist, hebben we het werkgebied zo veel mogelijk geoptimaliseerd om de belasting te minimaliseren », legt Jean-Yves Pécourt uit. Voor hem zijn de kwaliteit van het product en de kwaliteit van het leven van degenen die het maken nauw met elkaar verbonden. « Het gaat er niet om een gezonde levensstijl te claimen en werknemers in de werkplaats te hebben die uitgeput zijn. We bieden hier comfortabele werktijden en een eerder horizontaal management in een samenwerkings- en overdrachtsperspectief. »
Ook de tijd waarin de bakker in de schaduw werkte, is voorbij. Vandaag de dag staat hij in het middelpunt van de belangstelling van klanten die in de rij staan om een bestelling te plaatsen. « Bij Aube claimen we totale transparantie, van het inkopen van de bloem tot het inrichten van de ruimte. De klant kan alles zien: de opslag net als de werkplaats waar het brood gemaakt wordt, wanneer alles soepel verloopt en wanneer er stress is. Voor ons voedt deze aanpak het vertrouwen en de interacties. »
Vaste openingstijden behoren ook tot het verleden: « als alles is verkocht, sluiten we – zelfs als het 14 uur is – en kondigen we het aan op sociale media. »
Bij Aube zijn we niet bang om de regels te breken, zoals blijkt uit de unieke uitstraling van de plek en de profielen van de medewerkers. « In het begin namen we heel klassieke profielen aan met ervaring, maar die pasten niet altijd bij onze methoden en bedoelingen. We kozen al snel voor flexibelere profielen of carrièreswitchers. Het resultaat: we hebben een team van supergemotiveerde jongeren die blij zijn om te komen werken. »
En als hen wordt gevraagd of ze van plan zijn hun concept te dupliceren, zijn de partners unaniem: « Uitbreiden betekent ook het risico lopen kwaliteit te verliezen en weer achter een bureau te belanden. En dat is precies wat we niet meer willen! Voorlopig zijn we op een punt waar we van het huidige moment willen genieten. »
Argus Bedrijven is een van de belangrijkste platforms voor de overname van bedrijven en ondernemingen in de Benelux. Elke zaak die wij presenteren, is bezocht en geëvalueerd door een van onze experts. Wij bieden u de mogelijkheid om een bedrijf of onderneming te kopen zonder commissie.
Argus Entreprises Rue du Duc, 100 – 1150 Bruxelles