Gepubliceerd op 18 juin 2024

Individueel pensioensparen met fiscaal voordeel is weggelegd voor Belgen die minstens 18 jaar zijn en die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt. De laatste storting kunt u doen in het jaar waarin u 64 jaar wordt. ‘In de huidige wetgeving wordt de belastingvermindering voor het pensioensparen niet meer verleend aan wie de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Een wetswijziging is nodig om het fiscaal pensioensparen vanaf volgend jaar met één jaar te verlengen. Dat is iets voor de volgende regering.

Vincent Van Peteghem
Uittredend minister van Financiën (CD&V)

Omdat de wet expliciet spreekt van 65 jaar evolueert de grens niet automatisch mee met de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. In 2025 schuift de wettelijke pensioenleeftijd op naar 66 jaar, en in 2030 naar 67 jaar. Uittredend minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bevestigt dat een wetswijziging nodig is om het fiscaal pensioensparen vanaf volgend jaar met één jaar te verlengen. ‘Dat is iets voor de volgende regering’, zegt hij.

Voordeel

Stortingen in het fiscaal pensioensparen zijn het voordeligst na de leeftijd van 60 jaar. Dat komt omdat de eindbelasting van 8 procent op 60-jarige leeftijd wordt afgehouden. Alle stortingen die u daarna doet, leveren een fiscaal voordeel op, maar daar wordt u niet meer op belast. Dat betekent dat pensioenspaarders in het jaar waarin ze 60 worden het best wachten met hun storting tot na hun verjaardag.

Alle stortingen die u na de leeftijd van 60 jaar doet, leveren een fiscaal voordeel op, maar daar wordt u niet meer op belast.

In 2024 levert een storting tot 1.020 euro een belastingvermindering van 30 procent op. Stort u tussen 1.020 en 1.310 euro, dan krijgt u op het volledige bedrag een belastingvermindering van 25 procent. Wie meer dan 1.020 euro wil storten, spaart best minstens 1.224 euro om de fiscale valkuil te vermijden. Vanaf dat bedrag zal uw belastingvermindering minstens even hoog zijn als de belastingvermindering bij een storting van 1.020 euro.

Artikel De Tijd Peter Van Maldegem